6. 1. 2015

Na razstavi Formatéma izbor del študentov petih bolonjskih generacij

Študenti industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO UL) so pripravili razstavo Formatéma, ki prikazuje osnove tridimenzionalnega oblikovanja. Odprtje razstave bo v četrtek, 8. januarja 2015, ob 19. uri v galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani, dela pa bodo na ogled do 28. januarja 2015.

Na razstavi Formatéma so razstavljeni modeli študentov, ki so jih napravili v svojem prvem letu študija, čeprav nihče od razstavljalcev ni več v prvem letniku. Modeli prikazujejo področje tridimenzionalnega oblikovanja, kjer se povezujejo znanja morfoloških prvin, ki so osnova kreativnega izražanja, ter izkustvo uporabe preprostih materialov, s katerimi se industrijski oblikovalec pogosto srečuje v zgodnji fazi razvojnega projekta na svoji profesionalni poti. Predstavljena dela so izbrana izmed študentov celotne bolonjske generacije, ki se je prvič na ALUO vpisala v študijskem letu 2009/10. Od takrat je pri predmetu izdelava 3D modelov nastalo več kot 300 kreativnih rešitev. Razstavljeni modeli so izbor najboljših v obdobju petih bolonjskih generacij.

Mentorica doc. mag. Barbara Prinčič je o razstavi povedala: »Zgodba, téma, vsebina. Brez tega v oblikovanju ne gre. Razstavljena dela prikazujejo transformacijo treh različnih vsebin v odgovarjajoče forme, vsako od njih izvedeno v drugem materialu; kartonu, kapi, poliuretanu. Le vse tri skupaj sestavljajo celotno zgodbo na temo bodisi vode, življenjskih obdobij, drevesnih listov, cvetov, grških črk, zgodovinskih obdobij itd. Za stvarjenje te zgodbe in njeno izvedbo v tridimenzionalnih oblikah in ustreznih materialih je potrebno veliko razmišljanja, skiciranja in risanja, računanja, strateškega izvedbenega načrtovanja, kreativnega ročnega ukvarjanja z materialom ter hkrati veliko natančnosti in potrpežljivosti. Slednji sta stalnici, ki za dosego dobrega rezultata ne smeta izostati.«

Razstavo so omogočili Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Društvo oblikovalcev Slovenije in Zavod BIG.